Jak jsme (si) splnili sen

Pěkně vyuzený Blog | 05. 05. 2023 | bar / sen / drink / koktejl / world class | doba čtení cca: 3 min.

Jak vlastně vznikl Brloh Bar? Náhoda? Štěstí? Nebo obojí? A jakou cestu jsme vlastně za ten necelý rok od otevření urazili? Přečtěte si pohled jednoho z majitelů Brlohu, Martina Medka, o tom, jaké je to plnit nejen své sny. 

Léto 2019, New York

Procházíme nočním Harlemem. Čtvrť s nevalnou pověstí je nyní vlastně příjemný místem k nevšední procházce. Máme za sebou návštěvu již několikáté newyorské barbecue restaurace a víme, že ono legendární pomalé uzení je něco, co chceme přinést i k nám, na Mělník. Ale co dál?

Stále dokola se nám do hlavy dostává myšlenka: „Chtělo by to pořádný bar, takový ten dospělý, kam si člověk zajde na jedinečný koktejl, skvělou whisky nebo rum, ale zároveň si tam může v klidu povídat. Ale jak na to?“ Necháváme myšlenku dále plynout a noříme se dále do labyrintu nikdy neusínajícího Velkého jablka.

Únor 2022, Mělník

Otevření vysněného Brlohu je blízko. Originální americká udírna, smoker od firmy Southern Pride, již čeká na své první zažehnutí v přízemí restaurace. Jen to druhé patro, námi vysněný bar, je smutně prázdné.

Držím v ruce vizitku se jménem Tomáš Nyári. Prý člověk, který nám s barem pomůže. Nejsem v barové komunitě zběhlý, zadávám tedy jméno do Googlu. Společně s jeho jménem na mě vyskakují titulky: „Nejlepší barman v roce 2019 v České republice“ nebo „Šéfbarman vyhlášeného pražského hotelu Alcron“ či „Vítěz WorldClass 2019 a jeden z 20 nejlepší barmanů světa“. Trochu se mi třese ruka s telefonem. To jsem tedy zvědav, co nám, klukům z Mělníka, tenhle Pan Barman vlastně poradí. 

Květen 2022, Mělník

S Tomášem sedíme na kávě. Máme za sebou několik schůzek. Za své působení v gastronomii jsem poznal jen málo lidí tolik oddaných svému oboru, navíc s takovými znalostmi a jedinečným barovým uměním. Náš vysněný bar konečně dostává konkrétní kontury.

Ale stále visí ve vzduchu otázka, která nás trápí nejvíce – kdo bude v baru pracovat? A pak přijde nabídka, která nás posadí hluboko do křesel. „Já pro vás kluci ten bar povedu. A udělám z něj jeden z 10 nejlepších barů v republice“ říká s lišáckým úsměvem Tomáš Nyári. A nám nezbývá nic jiného než jeho jedinečnou nabídku přijmout a věřit, že ten náš sen o tom skvělém a dospělém baru se stane i snem jeho.

A pak je tady Barča Kulhánková a Tom Horn. Naši dlouholetí zaměstnanci, u kterých víme, že potřebují změnu. Oba seznamujeme s Tomášem Nyárim a ruka je v rukávu. Přichází Honza, náš sommelier s jedinečným přehledem o světě vína, a také do poznávání nových věcí zapálená barmanka Jana. Bar má svůj tým. A nyní se uvidí, co nás vlastně všechny s tímto odvážným počinem čeká. Sníme dále, tentokráte již společně.

 

Duben 2023, Mělník a Karlovy Vary

Bar má za sebou již několik měsíců od otevření. Tisíce umíchaných koktejlů, tisíce spokojených hostů, velké soutěžní úspěchy, jako třeba vítězství Báry na celosvětovém finále prestižního Monin Cupu ve Francii. Troufáme si říct, že se Brloh bar zapisuje nesmazatelně na barovou mapu celé České republiky. Jaké je ale srovnání s ostatním bary u nás? Dá se vůbec srovnávat?

Sedíme v jedné z mnoha konferenčních místností karlovarského hotelu Pupp. Čekáme na vyhlášení finalistů českého kola té nejprestižnější světové barmanské soutěže – Diaego Reserve World Class. Náš šéfbarman Tomáš Nyári v této soutěži zvítězil v roce 2019 a nyní jsou do soutěže přihlášeni naši dva baroví zelenáči, Tomáš Horn a Bára Kulhánková. Semifinále probíhalo o měsíc dříve a soutěže se zúčastnili barmani z těch nejvyhlášenějších barů u nás. Hemingway bar, Bugsy’s, Becher’s Bar, L’Fleur a další. A k tomu my, náš pár měsíců otevřený bar z ospalého maloměsta. Napětí by se dalo krájet.

A pak to přišlo. Postupuje Bára i Tomáš. Do celorepublikového finále. Mezi 12 nejlepších barmanů z celé republiky z těch nejlepších barů u nás. Splnili jsme si sen. Nejen my, ale i Bára, Tomáš a celý barový tým.

 

Květen 2023, Mělník

Sedím v baru a dopisuji tento blogový příspěvek. Bára se mezitím dokázala v soutěži WorldClass nakonec dostat až mezi těch šest nejlepších barmanů. Tomovi postup jen o kousek unikl. Tak jako tak, neuvěřitelný úspěch.

Co napsat na závěr? Nikdy jsme o našem podnikání nepřemýšleli tak, že by bylo jen o plnění našich vlastních snů. Tím naším snem bylo, aby na Mělníku vzniklo unikátní místo s jedinečnými lidmi za barem, kam se budou lidé vracet s pocitem, že zažili něco, na co jen tak nezapomenou. Něco, co bude i v rámci té naší malé české kotliny patřit mezi klenoty nejen barové gastronomie. A že splníme sen i těm, kteří v našem malém městě stojí o to, poznat zase o kousek více z té nekonečné nádoby chutí a vůní, které může svět prémiových alkoholů, vín a koktejlů nabídnout. A troufáme si neskromně říct, že se to nejen díky úspěchu našich barmanů v prestižní soutěži World Class povedlo.

 

Autor:
Martin Medek
Ten, co má rád dobrou whisky.


 


Nemáte sociální sítě, ale ani tak nechcete přijít o novinky z Brlohu?

Přihlaste se ke kouřem vyvoněnému newsletteru.

Chci novinky e-mailem

Chcete se k nám podívat a dopřát si atmosféru Brlohu?

Rezervujte si svůj stůl včas...

Rezervace

Všechny články z našeho blogu:




Instagram

Sledujte naše sociální sítě

Ikona site Facebook Ikona site Instagram

Nemáte sociální sítě, ale ani tak nechcete přijít o novinky z Brlohu?

Přihlaste se ke kouřem vyvoněnému newsletteru.

Chci novinky e-mailem

Zavřít